Skijanje na vodi

Osnove skijanja na vodi Nakon što ste nabavili svu potrebnu opremu (gliser, skije, sigurnosni pojas i uže za vuču) spremni ste za prve korake na skijama. Evo nekoliko savjeta kako da prvi koraci budu što lakši i što uspješniji.

 

Osnovni položaj u vodi

Kada ste ušli u vodu, odmah se postavite u osnovni položaj. On je sljedeći: noge stisnite skupa, savijte ih u koljenu i pritisnite zgrčena koljena na prsa. Skije postavite da su koso prema van (izvan vode) s time da je barem 30ak cm skije izvan vode. Rukama obuhvatite koljena. DRŽITE RUKE RAVNO. Ovo je najvažnija stvar i najčešći problem skijaša početnika: ruke je potrebno držati ravno cijelo vrijeme. Niti u jednoj situaciji ruke ne smijete privući tijelu. Ruke moraju biti ispružene cijelo vrijeme skijanja. Ravnoteža je ravnomjerno raspoređena na obje skije.

 

Start

Nakon postavljanja u osnovni položaj, čekajte dok gliser lagano napne uže za vuču. Kada je uže napeto, vozač glisera laganim i konstantnim ubrzavanjem glisera inicira start. U tom trenutku, skijaš se iz osnovnog položaja lagano podiže u uspravni položaj ISKLJUČIVO ispravljanjem nogu. RUKE OSTAJU RAVNE cijelo vrijeme. Pokret koji skijaš izvodi je kao kada se dižete iz položaja čučnja. Sve se događa u nogama, tj. ispravljanjem koljena.

 

Skijanje na vodi

Nakon uspješnog podizanja iz vode, potrebno je zadržati ravnomjerno opterećenje obje skije. Ruke su i dalje ravne, leđa su uspravna, a noge su lagano (vrlo lagano) povijene kako bi se mogli amortizirati valovi preko kojih prelazite. I to je to. Upravo ste se zarazili skijanjem na vodi. Lijeka nema. Potrebno je povećati dozu. Sljedeći je korak uživanje.

 

Poligoni za skijanje na vodi

Skijati na vodi može se na svakoj, dovoljno velikoj vodenoj površini. U slučaju da se radi o jezeru ili rijeci, vodite računa da je potrebno odobrenje nadležnog tijela državne uprave. Ako želite skijati na moru, vrlo vas malo toga može ograničiti. Osim zaštićenog pojasa 300 metara od obale u kojem je zabranjeno glisirati. Natjecateljski poligon za skijanje na vodi mora zadovoljavati neke uvjete. Prije svega, mora biti dovoljno dugačko i široko da se na njemu mogu postaviti slalom staza te staza za skokove i skakaona. Nadalje, treba biti dovoljno blagih obala kako bi se onemogućilo pojavljivanje povratnih valova sa obale. I dobro je da nema previše kupača što može utjecati na sigurnost. Općenito, najmanje dimenzije poligona su 650 metara dužine i 50 metara širine. Sve veće od toga je dobro ako ne utječe negativno na postavljanje staze za slalom i skokove te skakaonice. U Hrvatskoj postoji nekoliko poligona za skijanje na vodi u Zagrebu, Malom Lošinju i Bakru. Različiti po veličini i opremi svaki je poseban na svoj način.

 

Skije

Prema istraživanjima, više od 45% skijaša na vodi skija samo slalom. Stoga ne čudi da je slalom skija najčešće viđena skija na vodama u Hrvatskoj i svijetu. S obzirom da je za naučiti figure potrebno jako puno vremena, strpljenja i spretnosti, a za skokove uza sve navedeno i velika doza hrabrosti, slalom je s vremenom postao "mainstream" skijanja na vodi. Slalom skija je kako i samo ime kaže mono / jedna skija. Današnje su skije izrađene od modernih, kompozitnih materijala i obično su vrlo lagane, gotovo lakše od starih, drvenih skija. Na skiji se sa gornje strane nalaze vezovi - prednji koji podsjeća na cipelu i stražnji, koji može biti kao već opisana "omča" ili također kao cipela. Kao cipela izgleda jer pruža vrlo čvrsto prianjanje uz nogu, direktno prenosi pokrete.